Falra hányt képek

Falra hányt képek

Veled fordult már elő olyan, hogy újra tervezted a lakás egyik helységét, majd rájöttél, hogy van egy szép nagy falfelületed, amire nem tudod, hogy mi a bánatot tegyél? És olyan volt már, hogy kettőtökről/gyerekedről/kutyádról/macskádról volt egy csomó jó képed, amit szerettél volna kitenni a falra, de lövésed nem volt, hogy hogy lehetne igazán mutatósan elrendezni? Na akkor most segítünk!

Vannak dolgok, amelyeknek csak a kreativitás szab határt. Aztán vannak olyanok, amelyeknek a pénztárca vastagsága is. Most igyekeztünk olyan megoldásokat hozni a fali képek szép és tetszetős elhelyezésére, amelyek egyrészt ötletesek, másrészt nem igényelnek nagy beruházást.

Mert ugyebár képet feltenni a falra nem nagy kunszt. De úgy feltenni, hogy az igazán mutatós legyen, abban már van némi kihívás. Ha az alábbi rendező elveket végig gondolod mielőtt belekezdesz a kalapálásba, akkor jó eséllyel nem kell majd újra glettelned és festened a szobád!

1 képet vagy sok képet?

Ezt a kérdést alapvetően az dönti el, hogy mekkora hely áll rendelkezésedre. Ha pl. a hármas kanapé fölötti üres falat szeretnéd feldobni, akkor jó ha kihasználod a rendelkezésre álló teret és nem egy db A4-es papírlap méretű képet akarsz feltenni úgy, hogy minden irányban még legalább egy méternyi űr tátong. Persze ezt is meglépheted (mármint azt, hogy a képed A4-es papírlap méretű) de akkor válassz hozzá egy akkora képkeretet, ami legalább fél méteres minden irányba, vagyis jól beteríti az üres faladat. Ez azért nem olcsó mulatság. Ennél már akkor sokkal jobb megoldás, ha fogod a képedet és lemásolod több példányban (2, 3, 4, 6, 9) és 1×2, 1×3, 2×2, 2×3 vagy 3×3-as osztásban teszed fel a falra.

Képkeretek

Nem panaszkodhatunk, képkeretből aztán van választék. A díszes barokk stílusútól kezdve, a modern fekete-fehéren át, a keret nélküli üveglapokig mindenki találhat kedvére valót. Na jó, de milyen a kedvünkre való? Ezt első sorban a lakásod, vagy a helységed hangulata, stílusa határozza meg, ahova a képeket el szeretnéd helyezni. Ha hallottál már az “eklektikus” szóról, akkor azt is tudod, hogy az előző megállapítás úgy hülyeség, ahogy van, ugyanis egy letisztult modern lakásban is kiválóan mutat néhány arany vagy vadító pink színben csillogó, enyhén giccses-barokkos képkeret. Tehát válassz vagy stílusában nagyon oda illő kereteket, vagy nagyon nem oda illőket és akkor az eredmény nem marad el.

Méret:  Nem baj, ha sok kicsi képed van, és az sem baj, ha mindegyik képed más méretű, az a fontos, hogy akkor egyforma, de legalábbis stílusában hasonló kereteket válassz hozzájuk és egy képzeletbeli mértani formába (téglalap/négyzet/kör/ovális) rendezd el őket. Ha nagy méretű a képed, de nem eléggé, akkor vagy keress hozzá még egy képet és egyforma keretben tedd fel őket egymás mellé a falra, vagy (ha másolható, akkor) másold le és tegyél ki belőle kettőt, egymással harmonizáló keretben. A lényeg, hogy mindig legyen valami közös vonás, ami összhangot teremt. Vagy a keret, vagy a benne lévő kép.

Szín: A színeknél hasonló a helyzet, mint a méretnél. Ha szereted a színeket, akkor bátran használd őket, de akkor rendezd egységes, pl. téglalap formába őket, vagy a keretek legyenek hasonló formájúak, esetleg egyforma méretűek, vagy a keretekben lévő képek ismétlődjenek. Ha egyféle színt használsz, akkor viszont bátran variálhatod a keretek formáját, méretét. Amennyiben modern, letisztult vonalakat szeretnél a falon is látni, akkor 1 szín, 1 méret, 1 forma legyen a rendező elv. Tehát az összhangra törekedj.

Forma: Ötletes megoldás, ha különböző formájú (kör, ovális, szögletes) képkereteket helyezel egymás mellé, de akkor ügyelj arra, hogy a szoba színvilága tükröződjön benne, ezzel megteremtve a képek és a hely többi része között a harmóniát. Manapság a modern lakásokban inkább a szögletes formák a jellemzőek, de mint tudjuk a változatosság gyönyörködtet, szóval bátran kombinálj új formákkal.

Felfüggesztési módok

Ne gondoljuk, hogy csak szög és a kalapács lehet a barátunk a képek rögzítésénél. Ennél sokkal kreatívabb (és néha még jóval egyszerűbben, olcsóbban kivitelezhető) megoldások is vannak.

Polcra téve: Ennek a megoldásnak két előnye van. Egyrészt kevesebbet kell fúrnod, faragnod, centizgetned, mert gyakorlatilag csak egy (esetleg kettő, három) polcot kell feltenned a falra, a képeket pedig már arra támasztod rá. A másik előnye, hogy könnyedén egységet teremthetsz a különböző méretű képek között.

Csipeszelve:

Ez egy igazán gazdaságos megoldás. Mindössze pár méter kötélre (vagy ha nagyon ki akarsz tenni magadért, akkor ledsorra) és néhány csipeszre lesz szükséged hozzá. Az eredmény viszont elég látványos.

Faágra akasztva:

A természetesség hívei keressenek egy klassz faágat, majd arra akasszák különböző hosszúságú madzagokon lógatva a képeket. Ennél naturálisabb már nem is lehetne a design.

Képek a lépcsőnél

A lépcső mentén felvezető képsor elrendezése már igényel némi ügyességet és számolást, ezért érdemes megtervezni, a felteendő képeket újságpapírból kivágni és előre lemodellezni velük, hogy hogy fognak mutatni a falon, nehogy később hibázzunk.

Képek az egész falon

Ha elég tér áll rendelkezésünkre (pl. szobákat összekötő folyosón, lépcsőfordulóban), akkor nagyon szép és barátságos megoldás, ha az egészet képekkel rakjuk tele. Üdítő látványban lesz részünk!

Kreatív tervezést és szitkozódás mentes fúrást, faragást mindenkinek! 🙂

Foto: Pinterest

Ajándékot magyar designerektől
Csináljunk madáretetőt!
Padlizsánkrém 2 féle módon elkészítve
Inspiráló képek
2017-07-23
Almás piskóta
2017-07-11
Rézékszerek készítése

Tetszett a cikk? Írd meg véleményed!